image
Новина
5 кроків, які швидко зруйнують зубну пломбу
Дата публікації: 10 вересня

В європейських країнах вартість голлівудської усмішки непомірна, відвідування обов’язкових стоматологічних оглядів — обов’язкова умова продовження страхового поліса. В Україні ж дешевше поставити пломбу, ніж платити за піврічні візити до стоматолога.

Саме тому більшість дорослих українців вже знають, що таке карієс, та мають пломби на зубах. Більше про те, що таке пломба та яким має бути якісне пломбування, читайте далі у блозі.

Пломбування — найпопулярніший метод лікування карієсу

Карієс — найбільш поширене захворювання зубів у світі, лікування якого зазвичай закінчується пломбуванням і відновленням цілісності зубного ряду. За несвоєчасного лікування карієс поширюється все більше і з часом руйнує уражений зуб повністю. В такому разі доведеться видалити його та встановити дентальний імплантат або мостоподібний протез.

Пломбування — це метод відновлення форми та функції зуба, що уражений карієсом, за допомогою композиту. Композит — це м’який та еластичний матеріал, який добре фіксується до стінок зуба. З нього можна сформувати потрібну форму, а потім зробити реставрацію твердою за допомогою ультрафіолетової лампи. 

Поставили пломбу — перевірте, чи вона якісна

Професійно проведене пломбування зубів відповідає кільком вимогам. Наприклад:

  1. Правильно відновлена анатомічна форма зуба. Для коректного функціонування мають бути відтворені всі випуклості та впадини натурального зуба.
  2. Відсутні помітні межі між природними тканинами та пломбою. Ніяких ліній, різких змін об’єму чи кольору — все повинно виглядати та відчуватися ідеально.
  3. Здорові ясна. Вже через кілька годин після лікування вони не повинні бути подразненими, мати неприродний колір чи кровоточити.
  4. Чутливість зуба також має зникнути вже протягом доби після лікування.
  5. Відсутні мікропори, сколи чи тріщини по всій площині полікованого зуба.

Варто зауважити, що легкий дискомфорт після лікування зуба — це нормально. Неприємні відчуття мають зникнути вже через кілька годин після лікування. Якщо ж біль не вщухає, варто повторно звернутися до стоматолога — він зменшить висоту реставрації, скоректує її форму чи розв’яже проблему іншим способом.

Чому пломби не вічні

З часом вони можуть змінювати колір, вкриватися плямами чи темніти. Крім цього, поступово пломби стираються та потребують заміни.

У випадку травми, втрати герметичності чи утворення тріщин пломбу слід замінити негайно, адже під пошкоджену реставрацію можуть проникати бактерії чи часточки їжі. Відчистити самотужки такі ділянки не вийде, а бактерії, які там накопичуються, можуть харчуватися залишками їжі та утворювати кислоту, що викликає карієс.

Саме тому під час профілактичних оглядів потрібно регулярно перевіряти стан пломб і змінювати їх за виявлення найдрібніших уражень.

Пломби можуть випадати через:

  • надмірний тиск;
  • невдало підібраний матеріал;
  • недотримання техніки лікування;
  • втрату герметичності;
  • стертість;
  • неправильний догляд.

Які звички можуть знищити пломбу раніше часу

  1. Куріння чи пристрасть до алкоголю. Дим, а також цукор і фарбники з алкоголю — не найкраща компанія для емалі ваших зубів.
  2. Неправильно підібрані засоби догляду. Наприклад, використання засобів із фтором у регіонах, де його вміст у воді й так підвищений.
  3. Недотримана техніка чищення зубів. Попри те, що надворі XXI століття, чимало людей й досі чистять зуби не круговими рухами від кореня до країв, а в сторони.
  4. Часті стреси та звичка гризти нігті або олівці/ручки. Через регулярні переживання може розвиватися бруксизм, а це призводить до надмірного навантаження на щелепно-лицевий апарат.
  5. Звичка поєднувати гарячу та холодну їжу негативно впливає на стан емалі та реставрації пломбами.

Отже, термін служби пломби залежить не лише від матеріалу, а й від догляду та кваліфікації фахівця, якому ви довірили свої зуби. Саме тому пацієнти клініки VINIR отримують лише найякісніші послуги та доступ до всієї інформації, яку варто отримати ще до початку лікування.

Ми використовуємо різноманітні матеріали: для передніх зубів робимо акцент на естетиці, а за реставрації жувальних — на міцності. Отже, наші пацієнти отримують не лише красивий, а й надійний результат на роки.

Пропонуємо широкий асортимент стоматологічних послуг: від пломбування та професійної гігієни до протезування всього зубного ряду на дентальних імплантатах.

Якщо ви хочете отримувати стоматологічне лікування найвищого рівня, звертайтеся — ми завжди раді допомогти!

Для запису телефонуйте: +38 (067) 716 29 85