image
Новина
Як правильно користуватися зубною ниткою
Дата публікації: 08 жовтня

Та що там знати: вверх-вниз, шур-шмиг між зубами — готово! Дехто справді так робить, але використання зубної нитки у такий спосіб завдає зубам більше шкоди, ніж користі. Як правильно обрати та користуватися зубною ниткою — читайте далі у блозі стоматологічної клініки VINIR.

Якщо почуєте від стоматолога чи в аптеці слово флос — не лякайтеся. Це та сама зубна нитка, яку просто необхідно мати вдома всім, хто хоче повноцінно дбати про свою усмішку. Виготовляють її з нешкідливого синтетичного матеріалу, найчастіше це похідні нейлону, та використовують для додаткового чищення між зубними проміжками.

Хіба зубної щітки та пасти недостатньо?

Хіба що для того, щоб почистити самі зуби. А от до крихітних проміжків між ними добратися без зубної нитки ну ніяк не вийде, навіть якщо у вас якісна професійна щітка та паста. У цих проміжках збирається наліт, тому вони постійно залишаються забрудненими. 

Просто райська місцина для різних хвороботворних бактерій: вони провокують запалення ясен чи карієс між зубами, виявити який на ранніх стадіях практично неможливо. Тому краще, щоб туди регулярно навідувалася в гості зубна нитка — так ви точно підвищите шанси на чистоту ротової порожнини.

Як обрати зубну нитку

Ринок пропонує стільки різноманітних варіантів — і дешевих, і дорогих — що хочеться вхопити перший-ліпший, аби не заблукати в них. З ароматизаторами, оброблені додатками чи хлоргексидином — за своєю дією нитки практично не відрізняються.

Орієнтуватися потрібно насамперед на те, вощена чи невощена зубна нитка. Людям, у яких зубні проміжки щільніші, варто обирати вощену нитку. Втім, зубні нитки не є універсальними для всіх, адже будова ротової порожнини та проміжки між зубами у всіх різні. 

Трапляються випадки, коли зубну нитку краще замінити спеціальним йоржиком: зазвичай тоді, коли зубні проміжки занадто широкі або вузькі. У такій ситуації краще звернутися до фахівця, а не намагатися вгадати самотужки.

Як користуватися зубною ниткою

Після чищення зубів — зранку і ввечері. Знову ж таки, варто проконсультуватися з лікарем, який зможе дати поради з урахуванням стану вашої ротової порожнини: іноді достатньо й одного разу на день.

Для одного використання вистачить довжини 30-40 см. Нитку потрібно намотати на середній та вказівні пальці так, аби залишалося 1,5-2 см. Так вам легше буде контролювати натиск великими пальцями. Зубні проміжки прочищайте акуратно, не поспішайте та не робіть занадто різких рухів. 

Не соромтеся попросити свого стоматолога показати, як чистити зуби ниткою, якщо ви раніше ніколи цього не робили або не впевнені, що робили правильно. І не лякайтеся, якщо протягом кількох днів побачите легку кровоточивість ясен: це абсолютно нормальне явище, яке за умов правильного користування ниткою швидко минає. 

Здавалося б, дрібничка, але хороша звичка

Що б там не говорили про 3-4 перших тижні звикання — без мотивації та розуміння, для чого це все взагалі потрібно, звичку не вдасться виробити й через кілька місяців. Тому пропонуємо запам’ятати просту формулу: зубна нитка = чисті зуби. А щоб точно про неї не забувати, покладіть на видному місці у ванній: біля пасти чи поруч із дзеркалом. 

У стоматологічній клініці VINIR ви отримаєте не лише необхідні поради щодо щоденного догляду, а й весь необхідний спектр послуг: від встановлення пломб та естетичних реставрацій до ортодонтичного лікування чи імплантації.  

Для запису телефонуйте: +38 (067) 716 29 85