image
Новина
До чого призводить втрата зубів
Дата публікації: 10 серпня

Якщо людина з тих чи інших причин залишилася без зуба, то не придає цьому особливого значення. Принаймні, якщо мова не про фронтальну ділянку. Мовляв, немає зуба, то й що? Жувати досі можу, а отже все нормально. Однак втрата навіть одного зуба призводить до змін у щелепі, руйнування сусідніх зубів, а також змін у формі обличчя та появи зморшок. Крім того, через це руйнується вся усмішка, а організм починає працювати гірше. Чому так і що з цим робити — пояснюємо в нашому блозі.

Втратили зуб — готуйтеся до сумних наслідків

Втрата одного зуба лише на перший погляд здається дрібницею. Насправді ж, щойно зі щелепи зникає корінь, починаються процеси руйнації щелепної кістки. Вона стоншується через те, що не отримує навантаження.

Внаслідок відсутності навіть одного зуба інші починають рухатися. Вони зсуваються, оскільки з’явилося вільне місце. Це призводить до появи щілин, а ще — зміни прикусу. Інколи через це нижні зуби можуть вибивати передні, оскільки стають не на своє місце.

Через зміну в прикусі людина гірше пережовує їжу, збільшується ризик того, що вона прикусить щоку або язик.

До чого призводить повна відсутність зубів

Згадайте, як виглядають старенькі бабусі й дідусі. Губ майже не видно, щоки обвисають, підборіддя випирається вперед. У цих людях складно впізнати тих, ким вони були замолоду. Одна з причин — втрата зубів.

Коли людина втрачає жувальні зуби, в неї швидко сточуються передні, адже вони перебирають на себе функції, що їм не притаманні. Через це зменшується висота прикусу, а зуби «роз’їжджаються». Губи западають, а на носогубній складці утворюються глибокі зморшки. Через велике навантаження швидко випадають і ті зуби, які залишилися.

Коли людина залишається без усіх зубів, висота обличчя від носа до підборіддя зменшується. Через це нижня щелепа висувається вперед. Так відбувається невідворотна деформація обличчя.

Крім того, якщо вчасно не відновити зубний ряд, можна заробити проблеми з травленням. Недостатнє пережовування їжі призводить до травм стравоходу, поганого травлення. Через останній пункт організм недоотримує корисні речовини, а це негативно впливає на загальне самопочуття, розумову діяльність, імунну систему тощо.

Імплантація — спосіб врятувати себе

Уникнути негативних наслідків від втрати зуба може допомогти дентальна імплантація, адже вона:

  • зупинить резорбцію кісткової тканини;
  • збереже відстань між зубами;
  • забезпечить правильну роботу щелепних м’язів;
  • запобігатиме обвисанню та западанню обличчя.

Зубні імпланти встановлюють як для відновлення одного зуба, так і для повернення всієї усмішки. Якщо пацієнту потрібен лише один, процедура триває у кілька етапів (про них, а також нюанси приживлення ми детально писали у блозі «Приживлення імплантату: ризики, терміни, ознаки відторгнення»). Якщо ж людині потрібно відновити весь зубний ряд, то стоматологи рекомендують операцію за методом «Все на 4» або «Все на 6». Така зубна імплантація проходить за один день.

Як імплантація зубів відбувається у клініці VINIR

У клініці VINIR працюють хірурги, які проводять імплантацію різної складності: від одиничної заміни зуба до повного відновлення усмішки.

У будь-якому випадку перед процедурою пацієнт робить аналіз крові,  а також підтверджує, що в нього немає протипоказань до дентальної імплантації, серед яких:

  • погане згортання крові;
  • аутоімунні захворювання;
  • хронічна ниркова та печінкова недостатність;
  • психічні розлади тощо.

Після цього стоматолог робить необхідні заміри, знімки та зліпки.

Наступний етап — безпосередньо імплантація. Якщо мова про роботу над відновленням одного зуба, то вона проходить у три етапи:

  • встановлення штучного кореня;
  • встановлення формувача ясен;
  • встановлення постійної коронки.

У середньому процес займає 6-8 місяців. Фахівці стоматологічної клініки VINIR проводять дентальну імплантацію з використанням хірургічних шаблонів. Це підвищує точність процедури та полегшує післяопераційне відновлення.

Якщо ж стоматолог відновлює цілий зубний ряд, то імплантацію проводять за один день. Під час неї пацієнт за бажанням може перебувати у стані медикаментозного сну. В цей час лікар вживлює 4 або 6 імплантів (залежно від обраної методики) та надягає на них конструкцію з повним зубним рядом.

Зазвичай імпланти приживаються у 98 % випадків. 2 % припадають на ті випадки, коли людина недостатньо уважно стежить за гігієною ротової порожнини, захворіла на інфекційне захворювання абощо.

Якщо хочете бути впевненими в якості результату — звертайтеся до приватної стоматології VINIR! Наші лікарі — майстри зубної імплантації.

Телефон для запису: +38 (067) 716 29 85