image
Новина
Чи справді зубний камінь з’являється через погану гігієну
Дата публікації: 04 листопада

Зубний камінь — одна з найбільш поширених причин руйнування зубів. Втім, його та нальоту легко позбутися способами, якими, на жаль, користуються далеко не всі.

Більше про те, що таке зубний камінь, чому він з’являється та як його позбутися, читайте далі у блозі стоматологічної клініки VINIR.

Наліт, який з часом твердішає на зубах, перетворюється на зубний камінь, який стає причиною багатьох неприємностей із зубами. Щоб позбутися проблеми, потрібно розуміти, чому вона з’явилася. Тож далі поговоримо про те, чому з’являється зубний камінь та як його позбутися.

Як утворюється зубний наліт

Це скупчення нальоту з відкладень їжі, сполуки кальцію та клітин епітелію, який не видалили з ротової порожнини вчасно. Наліт з часом твердне та перетворюється на зубний камінь, що стає причиною появи стоматологічних захворювань. Процес затвердіння починається через вплив мінеральних солей, які містяться у слині. Залежно від складу слини, він може бути швидшим або повільнішим.

Наліт твердне не відразу, а лише за кілька годин після того, як ви поїли, тож при частих пропусках гігієни м’який шар накопичень кристалізується та перетворюється на камінь.

Зубний камінь не лише псує вигляд усмішки, а й призводить до появи:

  • неприємного запаху з рота;
  • запалення ясен;
  • плям, які не видаляються за допомогою зубної щітки.

Види зубного каменю

  1. Надясеневий, коли відкладення розташовані над яснами. Чим темніші такі накопичення, тим твердіший камінь. Зазвичай надясеневий камінь відкладається на внутрішній поверхні нижніх зубів і верхніх жувальних зубах.
  2. Підясеневий камінь темніший та твердіший, ніж надясеневий. Він накопичується в ясеневих кишенях, що поступово призводить до розхитування та випадання зубів. 

Як зуби реагують на ваш стиль життя

Якщо ви прихильник чи прихильниця чаю, кави та ще й курите, то наліт на вашій усмішці накопичуватиметься в рази швидше. Постійна наявність такого типу відкладень на зубах неминуче призведе до утворення зубного каменю.

Річ у тім, що ніхто не чистить зуби після кожної цигарки чи чашки кави, а наліт тим часом накопичується та твердіє. Щоб позбутися неприємного коричневого нальоту від напоїв та тютюнового диму, варто не лише якомога частіше чистити зуби, а й проходити професійну гігієну за показань, але не рідше, ніж двічі на рік.

З імплантами, вінірами чи коронками зубного каменю можна не боятися?

Аж ніяк! Зубний камінь може відкладатися і на штучних конструкціях, тож розслаблятися не варто. Карієсу на коронці, звісно, не буде, однак з’явиться запалення ясен, через що може погіршитися зовнішній вигляд протезів чи оголитися дентальний імплантат.

Чистка вінірів та протезів потребує не менших зусиль, ніж догляд за натуральними зубами.

Як позбутися зубного каменю

Якщо наліт вже перетворився на зубний камінь, то звичайною щіткою його не відчистити. Повністю позбутися затверділого нальоту можна лише у кабінеті стоматолога.

У клініці VINIR під час першого огляду ми визначаємо ступінь утворення зубного каменю та підбираємо техніку очищення, яка буде найбільш ефективною для вас.

Для найщільніших відкладень використовуємо чищення ультразвуком, для дрібніших — чистку Air-Flow. Щоб повернути зубам блиск, проводимо полірування щітками різного калібру та жорсткості. Більше про те, як ми проводимо професійну гігієну у клініці VINIR, читайте тут.

Професійна гігієна зубів двічі на рік — запорука збереження здоров’я вашої усмішки! Тож не нехтуйте простим та ефективним способом зберегти здоров’я своїх зубів аж до старості.

Для запису на сеанс гігієни чи іншу стоматологічну процедуру телефонуйте: +38 (067) 716 29 85