image
Новина
Коли керамічна реставрація — краще, ніж пломба?
Дата публікації: 09 листопада

Тоді, коли ураження достатньо велике, а ви хочете довговічного результату. Втім, оптимальний спосіб реставрації зуба лікар відшукає лише після збору анамнезу, огляду й аналізу рентгенівського знімка.

А ось оцінити переваги та недоліки кожного з методів можна просто зараз, прочитавши цей блог.

Пломбування: коли варто обрати його

Якщо ви втратили через карієс понад третину натуральних тканин зуба, то пломбування композитом — робочий та надійний варіант. Така реставрація матиме гарний вигляд та служитиме до 4 років, а от потім її доведеться замінювати знову і знову.

За великих пошкоджень зуба пломбою вже не зарадиш, а у низці випадків вона навіть може зашкодити. Якщо заповнити композитом занадто велику порожнину, зуб може зламатися. За такого масштабу пошкодження краще зупинитися на коронці.  

Пломба є кращим рішенням, якщо:

  • пошкодження незначне;
  • у вас обмежений бюджет;
  • результат потрібен на вже.

Коли керамічна реставрація — краще рішення?

Відновлення зуба керамікою — це реставрація, яка мінімально відрізнятиметься від натуральних зубів та не буде складною у догляді.

Керамічну реставрацію лікар порекомендує, якщо:

  • більша частина зуба вже уражена карієсом;
  • через травму шматок зуба відколовся;
  • немає принаймні однієї опорної стінки зуба.

Керамічна реставрація дозволить відновити зуб навіть у випадках, коли пломба безсила. Й у VINIR реставруємо такими конструкціями:

  • Керамічна накладка — мікропротез, виготовлений точно за параметрами втраченого шматка жувального зуба. Він фіксується до натуральних тканин за допомогою композита, що дозволяє отримати цілком функціональний зуб після лікування. 
  • Вініри — це тонкі пластинки з кераміки, які фіксують лише на фронтальні зуби. З ними можна перевтілити усмішку у стислі терміни, й така реставрація слугуватиме дуже довго.
  • Коронка — це протез, який фіксується на тканини зуба, які залишилися, та захищає їх, щоб пацієнт міг з комфортом жувати.

Після огляду у стоматологічній клініці VINIR підберемо для вас оптимальну реставрацію, яка слугуватиме довго та матиме гармонійний вигляд відносно інших зубів. 

У яких випадках коронка краща, ніж пломба

Нас часто просять поставити пломбу, навіть якщо руйнування зуба велике. Мовляв, пломба — це менше зло. Та велику пломбу доведеться замінити вже через кілька років, а от коронка зафіксує зуб у незмінному положенні та захистить від подальшого руйнування принаймні на 10 років.

Крім цього, коронки:

  • не відрізняються за тоном від натуральної емалі та не змінюють колір з часом;
  • не викликають відчуття стороннього тіла в роті;
  • мають кращий вигляд, ніж пломби.

Якісна коронка захищає зуб від руйнування, тож за заміни протеза обпилювати зуб ще більше не потрібно. А от за заміни пломби кожного разу доводиться спилювати все більше натуральних тканин. 

Єдиним нюансом такого методу відновлення зуба є тривалість роботи. Повний циклу маніпуляцій може тривати кілька тижнів, адже спочатку потрібно провести огляд та зробити зліпки, потім виготовити протези, після цього приміряти їх, а лише потім фіксувати.

Якщо обирати пломбу чи керамічну реставрацію за ціною, то перший варіант значно дешевший. Однак другий за умов правильного догляду прослужить до 10-15 років, тому в результаті він може виявитися навіть вигіднішим.

VINIR — це клініка, у якій дбають про порятунок кожного зуба! Працюємо так, щоб кожна реставрація, зроблена нами, служила довго та приносила пацієнтам лише комфорт. 

Хочете, щоб ваша усмішка сяяла? Записуйтеся за номером: +38 (068) 708 58 05