image
Новина
Композитні чи керамічні: які вініри варто обрати і чому
Дата публікації: 05 березня

Хто не мріє про красиву голлівудську усмішку? Отримати ідеальні за кольором, формою і розташуванням зуби можна, встановивши вініри — тоненькі пластини-накладки. Вони здатні покращити естетику усмішки й усунути низку дефектів: 

  • відколи, тріщини, сліди попередніх реставрацій;
  • аномалії форми, непропорційний розмір, нерівності;
  • занадто великі або нерівномірні міжзубні проміжки;
  • потемніння емалі, сірий або жовтуватий від природи відтінок зубів.

Багато стоматологічних клінік пропонують встановлення керамічних та композитних вінірів. Аби зрозуміти, які з них обрати, розберемося з особливостями кожного виду. 

Керамічні вініри 

Кераміка має високі показники міцності й подібності із зубною емаллю, стійка до зовнішніх впливів і здатна зберігати гарний вигляд близько 20 років. Можна підібрати максимально наближений до кольору зубів відтінок і проводити реставрацію як окремих зубів, так і всієї зони усмішки.

Тонкі керамічні реставрації ставлять поетапно. Спочатку лікар видаляє невеликий шар емалі, знімає зліпки із зубів пацієнта і встановлює тимчасові накладки. За відбитками в лабораторії виготовляють постійні керамічні вініри, які лікар міцно фіксує під час наступного візиту пацієнта. 

Встановлення керамічних вінірів потребує повторних візитів пацієнта, адже їхнє виготовлення — це досить складний і тривалий процес. Однак саме цей спосіб дозволяє створювати естетично досконалі вироби із тривалим терміном служби. Цим пояснюється і їхня висока вартість (якщо порівнювати з композитними).

Переваги керамічних вінірів:

  • природний вигляд;
  • стійкість до пігментації, появи плям, фарбування;
  • високі показники міцності;
  • довгостроковий результат.

Недоліки керамічних вінірів:

  • виготовлення та встановлення потребує кількох візитів;
  • вартість вища за композитні.

Керамічні вініри володіють підвищеною надійністю і неперевершеними естетичними якостями. Так, це дорожчий вид реставрації, але з огляду на довговічність такі вініри можна вважати надійним вкладенням в майбутнє.

Композитні вініри

Композитні вініри виготовляють і встановлюють безпосередньо в кабінеті стоматолога. Це відбувається за одне відвідування, тому попереднє обточування емалі й тимчасові накладки не потрібні. Пломбувальний матеріал наносять пошарово, він міцно фіксується, з’єднуючись із зубними тканинами. 

Якщо порівнювати з керамікою, коштують такі накладки недорого, проте й термін їхньої служби менший — близько 5 років.

Переваги композитних вінірів:

  • підготовка зубної поверхні зведена до мінімуму;
  • швидкі терміни встановлення (за один візит).

Недоліки композитних вінірів:

  • обмежений термін служби;
  • невисокий рівень міцності;
  • з часом можливі зміни кольору.

Композитні вініри встановлюють зазвичай для реставрації одного або двох зубів. Це може стати доречним варіантом тоді, коли ви пошкодили один зуб та рятувати його вигляд треба вже і зараз. 

Що рекомендують фахівці клініки VINIR

Ми не можемо вирішувати за вас, тому ставити керамічні чи композитні вініри — ваш особистий вибір. Аби його спростити, можна зробити нескладні підрахунки. Наприклад, розбийте суму, яку ви виділите на лікування вінірами, на 10 років (або й на все життя); за тим же принципом полічіть витрати на лікування композитними вінірами, догляд за ними та заміну. Результати можуть вас здивувати. 

Коли мова йде про здоров’я, варто обирати той варіант, в якому можна бути впевненими і який дасть передбачувано хороший результат. 

Саме таким є лікування у стоматологічній клініці VINIR. Працюємо лише з якісною керамікою та якісними композитними матеріалами, використовуємо найсучасніші методи та гарантуємо, що ви будете в захваті від своєї усмішки!

Записуйтеся за телефоном: + 38 (067) 716 29 85