image
Новина
Чому патологічне стирання зубів небезпечне та як його уникнути
Дата публікації: 18 листопада

v

Патологічне стирання зубів — це порушення, яке рано чи пізно суттєво погіршує вигляд усмішки. А ще — її функціональність, адже страждає жування та дикція. І якщо незначне стирання — це норма, то з патологічним можна і треба боротися.

Детальніше про те, як це зробити, читайте у блозі стоматологічної клініки VINIR.

Стирання зубів: коли норма, а коли — ні

Поступове стирання твердих тканин зуба — це природний фізіологічний процес, який не потрібно коректувати. Та коли зуби стираються дуже швидко, варто бити на сполох.

За патологічного стирання страждає не лише емаль, а й дентин і навіть пульпа. На етапі стирання пульпи з’являється неприємний симптом — надчутливість зубів.

Як зрозуміти, коли стирання патологічне

Природне стирання натуральної усмішки не перевищує 0,042 мм на рік і відбувається за стабільним «графіком»:

  • рельєф на зубах згладжується приблизно до 30 років.
  • стирання у межах емалі в нормі відбувається до 50 років.
  • стирання в межах дентину не викликає значної чутливості та починається після 50 років.

Якщо стирання стає патологічним і зачіпає дентин чи пульпу, то суттєво змінюється зовнішній вигляд зубів та з’являється чутливість.

Чому з’являється патологічне стирання зубів

Серед основних причин:

  • порушення прикусу;
  • бруксизм;
  • відсутність декількох зубів, що збільшує навантаження на інші;
  • постійний контакт зубів з абразивами;
  • захворювання емалі;
  • аномалії розвитку зубів.

Що трапиться, якщо не лікувати патологічне стирання

Без своєчасного лікарського втручання постраждають не лише зуби, а й скронево-нижньощелепний суглоб. З часом з’явиться чутливість до температурних, механічних, хімічних подразників та біль у щелепі.

Крім цього, порушиться не лише жувальна функція, а й фонетична — пацієнтові може бути складно вимовляти окремі звуки.

Як лікуємо патологічне стирання зубів у клініці VINIR

Курс лікування починається з виявлення причини стирання зубів. Якщо проблема у механічних травмах емалі чи її захворюваннях, то підбираємо правильний догляд і курс лікування для емалі.

Якщо ж стирання з’явилося через неправильний прикус, то порекомендуємо вам пройти ортодонтичне лікування, щоб запобігти подальшому стиранню та зменшити навантаження на щелепу.

За потреби варто боротися і з іншою частою причиною стирання — звичкою скреготіти зубами. Для цього рекомендуємо пацієнтам носити спеціальну нічну капу, що підвищує прикус і зменшує механічну взаємодію між верхньою та нижньою щелепами.

Якщо у вас помірна стертість зубів, запропонуємо збільшити висоту зубів за допомогою художньої реставрації чи реставрації вінірами.

За складних випадків зарадить лише протезування коронками з відповідною підготовкою жувальної мускулатури. Підготувати м’язи допоможуть все ті ж капи.

Навіть за найскладніших уражень ми у клініці VINIR виявимо причину патології та знайдемо спосіб повернути вашу усмішку у норму! Звертайтеся — з нами ваші зуби будуть міцними та здоровими. 

Для запису телефонуйте: +38 (067) 716 29 85