image
Новина
Які коронки бувають та чим вони відрізняються
Дата публікації: 25 листопада

Зубна коронка — хороше рішення відновити зуб у багатьох випадках. Коли варто її встановлювати та як обрати для себе оптимальний варіант лікування — читайте у блозі стоматологічної клініки VINIR

Коли коронка рятує ситуацію

Коронка — це захисний ковпачок, який покриває зуб, робить його міцнішим та покращує вигляд. Встановлюють зубні коронки найчастіше в таких ситуаціях:

  • Руйнування зубів. Коли  зуб зруйнований внаслідок травми чи інших причин, але збережений корінь. 
  • Дефекти. З часом зуби можуть втрачати колір, форму, з’являються дефекти й усе це має неестетичний вигляд. Коронки розв’язують проблему та надають усмішці привабливої природності.
  • Стирання емалі. У випадках, коли емаль стирається майже повністю й пломбування зубів дає тільки короткочасний ефект, на допомогу приходять зубні коронки.  
  • Захворювання зубів та ясен. При певних патологіях (наприклад, пародонтоз) зуби розхитуються і, якщо нічого з цим не робити, випадають. У таких випадках потрібно встановлювати тимчасові коронки, які допомагають зубу зберегтися до повного відновлення.

Завдяки сучасним технологіям виготовлені коронки повністю імітують природний зуб, ідеально відповідають вашому прикусу та кольору всіх інших зубів. Стоматологічні клініки пропонують чимало варіантів, тож розглянемо найпопулярніші.

Які є види зубних коронок та чим відрізняються

Металокерамічні — такий протез має керамічну основу та керамічне покриття, яке суттєво покращує естетичність коронки. Завдяки цьому зуб має природний вигляд та добре слугує роками. 

Єдине, що «видає» такий протез — це відсутність натурального градієнта зуба, тож такі коронки ми рекомендуємо ставити лише на бічні зуби.  

Коронки з цирконію. Ці протези вже мають невеликий градієнт, завдяки чому виглядають натурально та мають природний перелив. Та й служать вони значно довше, ніж металеві.

Такі коронки ми сміливо рекомендуємо для реставрації передніх зубів, однак і їхня вартість суттєво відрізняється від попередніх.

Керамічні коронки точна копія натурального зуба, яка має тривалий термін експлуатації. Вони дорожчі, ніж металокераміка, однак естетичніші та цілком можуть використовуватися для реставрації передніх зубів.

Обрати оптимальний варіант вам допоможуть фахівці стоматологічної клініки VINIR. Після ретельного огляду підберемо лікування, орієнтуючись на вашу ситуацію та запит. 

Єдине, про що вам залишиться подбати після встановлення коронок — дотримуватися рекомендацій лікаря щодо догляду та не забувати про профілактику. Нагородою будуть міцні зуби та красива усмішка!

Записуйтеся за номером: +38 (068) 708 58 05