image
Новина
Зуби різко потьмяніли: в чому причина
Дата публікації: 11 червня

Коли зуби темніють, нам здається, що це відбувається дуже швидко. Ніби ще вчора вони виглядали нормально, а сьогодні колір став сіро-коричневим, ще й з’явилися якісь незрозумілі плями. Таке не виникає нізвідки за один день: якщо зуби потемніли, значить для цього були причини, про які ви не знали або яких не помічали. Розберімося, чому може потемніти зубна емаль та як із цим боротися.

Що насправді відбувається з зубами

Пацієнти часом  плутають фарбування зубної емалі та потемніння зуба. У першому випадку причиною є вживання їжі та напоїв, які містять у своєму складі фарбувальні речовини: кава, газовані «кольорові напої», вино тощо. Сприяє цьому й куріння. Такої зміни кольору емалі можна позбутися за допомогою професійного стоматологічного відбілювання. За його допомогою лікар усуне фарбувальні речовини, які містилися у каві або сигаретах і залишилися на поверхні зубів. 

Коли варто бити на сполох

Втім, іноді зуб змінює колір зсередини — таке потемніння свідчить про серйозніші глибші проблеми. Як це може виглядати: 

  • потемніння нерівномірне — зуб покрився окремими цятками по гладкій поверхні або смугами по каналах на жувальних зубах;
  • потемнів тільки один зуб або сусідні біля нього;
  • потемніння сталося швидко, а не поступово;
  • у потемнілого зуба з’явилася чутливість при надкушуванні, постукуванні, дотику, контакті з гарячою та холодною їжею і напоями, різкому вдиху;
  • зуб втратив всю чутливість та не реагує на подразники. 

Такі симптоми — це терміновий сигнал про те, що потрібно негайно бігти на консультацію до стоматолога, щоб не довелося потім видаляти зуб або вдаватися до протезування зубів.

Причини різні, рішення — одне

У стоматологічній клініці VINIR ми насамперед з’ясовуємо причину потемніння зубів. Серед них найчастіше зустрічаються:

  • початковий етап розвитку карієсу, часто глибокого та прихованого всередині зуба;
  • приймання деяких антибіотиків тетрациклінового ряду;
  • ендемічний флюороз, тобто надлишок фтору в організмі;
  • неякісне лікування — якщо стоматолог використовує застарілі матеріали для пломбування зубів (так-так, і таке трапляється);
  • травмування судинно-нервового пучка зуба — гемоглобін потрапляє в порожнину рота і через розпад тканин зуби темніють;

Причинами можуть стати й чинники, на які ми не маємо впливу: деякі хронічні та спадкові захворювання або вік. Щоби встановити їх і вчасно впоратися з проблемою, варто обов’язково звернутися за оглядом до стоматолога. 

У стоматологічній клініці  VINIR ми визначимо причини потемніння, попередимо щодо протипоказань, проведемо необхідні процедури для гігієни, лікування чи відбілювання зубів та підберемо ті методи, які допоможуть повернути красиву біленьку усмішку. Обирайте безпечне та якісне лікування — завітайте до VINIR!

Записуйтеся на огляд за телефоном: +38 (067) 716 29 85